De Weverij Almelo

Op steeds meer plekken loopt het elektriciteitsnet vol en zijn er beperkingen aan het terug leveren van duurzaam opgewekte energie. Bij all-electric woningen wordt veel energie opgewekt middels de PV-panelen. Veel van deze opgewekte energie gaat echter gelijk terug het net in omdat er op dat moment onvoldoende vraag is vanuit de woning. Dit is een extra belasting voor het elektriciteitsnet.

Door het toepassen van energieopslag (in dit geval een buurtaccu) kunnen we overdag opgewekte energie opslaan en gedurende de avond en nacht gebruiken. Daarnaast kun je met energiemanagement het verbruik nog beter laten aansluiten bij de opbrengst. Zo kan bijvoorbeeld de wasmachine aangestuurd worden als er veel elektriciteit opgewekt wordt.

Samen met regionale partners gaan we dit systeem de komende jaren monitoren. Nog slimmer omgaan met je opgewekte energie door apparaten. Het experiment betreft acht huurwoningen. De bewoners werken mee aan een twee jaar durend onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Twente. Slim omgaan met energie is het sleutelwoord. Gedrag is de belangrijkste factor om dit experiment te laten slagen.

Monuta Apeldoorn

Vorige referentie
Over ons Werken bij Loohuis