Wijziging Gasketelwet vanaf 1 april 2023

Wijziging Gasketelwet vanaf 1 april 2023

Ro covrij m rgb

Gasketelwet vanaf 1 april 2023: Wat verandert er?

Gasketelwet vanaf 1 april 2023: Wat verandert er?
Als eigenaar van een woning of bedrijfspand met een gasgestookte cv-ketel bent u vast bekend met het belang van regelmatig onderhoud. Maar wist u dat er vanaf 1 april 2023 nieuwe wettelijke eisen gelden voor het onderhoud van uw cv-ketel? Deze eisen zijn vastgelegd in de Gasketelwet, die ervoor moet zorgen dat cv-ketels veiliger en efficiƫnter worden.

Wat houdt de Gasketelwet in?
Met ingang van 1 april 2023 is de nieuwe Gasketelwet van kracht, waarbij alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. Om deze werkzaamheden uit te voeren, dienen installatiebedrijven over een bedrijfscertificaat te beschikken en dienen monteurs het certificaat Vakmanschap CO te behalen. Het ontbreken van deze vereiste certificeringen betekent dat installatiebedrijven en monteurs geen gasverbrandingsinstallaties mogen plaatsen, onderhouden of repareren.

Wat zijn de wijzigingen?
Onze monteurs hebben de cursus CO-Vakmanschap positief afgesloten waardoor ze een Bewijs van Vakmanschap hebben ontvangen. Bij elke onderhoudsbeurt dient er een onderhoudsrapportage volgens de nieuwste eisen te worden opgesteld en bijgehouden. Er dient een controle te worden uitgevoerd op de gehele rookgasafvoer volgens de nieuwste eisen. De te gebruiken meetinstrumenten moeten voldoen aan deze nieuwe voorwaarden en dienen jaarlijks te worden gekeurd.

Wat betekent dit voor u?
Als klant van Loohuis Installatiegroep kunt u erop vertrouwen dat wij volledig op de hoogte zijn van de Gasketelwet en u hierin kunnen adviseren. Wij bieden keuringen aan voor cv-ketels en kunnen u helpen bij het vervangen van een oude cv-ketel. Loohuis Service B.V. doet het onderhoud op basis van een serviceabonnement en voert het onderhoud uit volgens de richtlijnen van Gasketelwet.

Eigenaren van woningen hebben hierin eigen verantwoordelijkheid: het inschakelen van een installateur die niet gecertificeerd is strafbaar per 1 april 2023. Verder blijft de woningeigenaar eindverantwoordelijk voor de toestand van de eigen ketel: de installateur is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die het uitvoert, maar bijvoorbeeld een weigering van een advies of voorschrift van het installatiebedrijf valt onder verantwoording van de bewoner.

Wanneer de monteur heeft gewerkt volgens het boekje, en zijn werkzaamheden conform het kwaliteitshandboek heeft gedocumenteerd, dan is het bewijs verankerd dat er een veilige installatie is afgeleverd.

Er zijn brandverzekeringen en opstalverzekeringen die periodiek onderhoud aan de cv-ketel verplichten. Als u schade claimt, dan moet u kunnen aantonen dat de cv-ketel wordt onderhouden door een gecertificeerd installatiebedrijf.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de Gasketelwet en wat dit voor u betekent? Neem dan contact op met abonnement@loohuisservice.nl. Wij staan graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over de mogelijkheden voor uw woning of bedrijfspand.