Julian 11e op de Worldskills en een Medal of Excellence

20 oktober 2017

Julian van Lohuizen, monteur van Elders Totaalinstallateur, heeft voor team Nederland tijdens de Worldskills 2017 in Abu Dhabi, de 11e plek behaald en een Medal of Excellence gekregen op het onderdeel ‘sanitaire- en verwarmingstechniek’. Een Medal of Excellence betekent dat hij een bovengemiddelde prestatie heeft geleverd. Hij heeft meer dan 700 punten behaald. Dit geeft wel aan hoe hoog het niveau op dit onderdeel was!

Julian 11e op de Worldskills en een Medal of Excellence

Julian, 20 jaar en woonachtig in Wijthmen, werkt al een aantal jaren bij Elders Totaalinstallateur in Raalte via Installatiewerk. Hij heeft na het behalen van het Nederlands Kampioenschap ontzettend hard getraind om zo goed mogelijk te presteren op de Worldskills. Julian: “Als je de kans krijgt om aan WorldSkills mee te doen, dan moet je er ook vol voor gaan.” Vele uren aan voorbereiding heeft hij erin gestoken: werken en finetunen van de werkwijze, fotoshoots en filmpjes, mediatraining, Engels leren aangezien alles in het Engels wordt aangeleverd maar ook ademhalingstrainingen en stresstrainingen.

De opdracht
Afgelopen week heeft Julian 4 dagen de tijd gehad om een complete sanitaire- en verwarmingsinstallatie aan te leggen.
De eerste dag heeft hij een installatietekening gemaakt voor het aansluiten van een zonneboiler. De tekening moest voorzien zijn van leidingmaterialen, diameters en appendages. Aan de hand van deze tekening moest hij materialen uittrekken en bestellen. Vervolgens heeft hij de zonneboiler en het paneel aangesloten.
Op dag 2 heeft Julian een riolering gemaakt voor de wastafel en toilet inclusief standleiding. Dit is gemaakt met PE en middels spiegellassen. Tevens is hij gestart met het leidingwerk voor de centrale verwarming.
Op dag 3 heeft hij met dunwandige cv-leidingen zelf een designradiator gebogen, de cv leidingen verder afgewerkt, waterleidingen en de gasleiding aangebracht.
Op de laatste dag heeft hij het laatste gedeelte van de waterleiding afgewerkt, het sanitair afgemonteerd, de afpersproef doorstaan en de installatie uitgelegd en opgeleverd.

De deelnemers werden door een deskundige internationale  jury, afkomstig uit de branche, individueel beoordeeld op vakmanschap bij de montage, plannen en organiseren, samenwerken, maatvoering, netheid, oplevering na meting van de installatie, werking en gereedheid installatie en natuurlijk op de veiligheid.

Worldskills
Worldskills is een internationale tweejaarlijkse beroepenwedstrijd, waar dit jaar 1300 deelnemers uit 77 landen aan deelnamen. Het evenement is ontstaan om de waardering voor vakmanschap en de instroom in het beroepsonderwijs te vergroten. In Nederland zijn er bijvoorbeeld nog steeds volop vacatures in de techniek die vragen om invulling. Julian: “Natuurlijk krijg ik mee dat er een tekort is aan goede jonge vakmensen. Ik denk dat veel jongeren nog steeds een achterhaald beeld hebben van techniek. Ze zitten kennelijk liever op kantoor. Da’s zonde. Ik zou niets anders meer willen. Installatietechniek is een prachtvak.”

Deelname aan de Worldskills is voor Julian van Lohuizen een onvergetelijke ervaring. Iedereen van Elders Totaalinstallateur en van de andere vestigingen van Loohuisgroep is trots op de prestatie van Julian.

"Als je de kans krijgt om aan WorldSkills mee te doen, dan moet je er ook vol voor gaan!"

Veelgestelde vragen veiligheidswaarschuwing Nefit TopLine-serie 2006-2009

Lees dit artikel

Opening eerste Landschaplodge: Luxe vakantie op zonne-energie

Lees dit artikel